Pagina's

zaterdag 8 oktober 2016

Doorwerken met de galop


Djarra is de laatste tijd echt super fijn in de bak te rijden. Ik kan hem serieus aan het werk zetten en streng zijn als hij er niet vol voor gaat. Hij accepteert dat en wordt zelf  steeds blijer met dit werk. Mijn wens dat hij ook in de bak echt er voor gaat is uitgekomen.

Het streven is naar meer verzameling door het zakken van de achterhand en dan voor te groeien in zijn schoft. Hiervoor heb je onder andere een actief achterbeen nodig. Maar Djarra moet ook leren hoe dat voelt en hoe hij zijn bekken moet kantelen om te kunnen zakken achter. Hiervoor  is verzameld galopwerk heel nuttig.

Alleen is galop in de bak nog moeizaam, ontspanning is vaak ver te zoeken. Ook gaat hij door spanning snel achter van galop wisselen en komt dan op den duur letterlijk met zijn benen in de knoop.

Dus we zijn in het bos gaan werken. Mijn standaard oplossing bij Djarra om hem moeilijke dressuurstukken aan te leren. Hier heeft hij meer impuls en vrijheid en de wisselende ondergrond zorgen voor uitdagingen en alertheid.

Vandaag weer zo heerlijk getraind dus in het bos. Doelstelling was ten eerste om ontspannen hand galopjes te krijgen. Vrij snel op de heenweg hier mee begonnen en na een paar keer kreeg ik een heel steady rustig braaf galopje. Ik doe zo min mogelijk om hem zelf op eigen benen dit te laten uitzoeken. Een boomstammetje over het pad werd zonder enige verandering gesprongen alsof we dat altijd zo doen.

Tussen door wat draf en stap om van het prachtige rustige herfst weer te genieten. Wat is het toch heerlijk om zo'n prachtig uit rijgebied te hebben.

Zodra we op de terug weg zijn veranderd Djarra in een zeer gemotiveerd paard dat best voluit dat lange pad wil af galopperen. Dat hebben we dus maar niet gedaan, want een strijd over het tempo zorgt  niet voor een ontspannen galop. Dus in draf vol aan het werk gezet en wat pakt hij dat prachtig op. Zo veel power, maar toch licht aan de hulpen. Al vindt hij dat hoger instellen best wel moeilijk. Zodra ik merkte dat hij niet meer aan galop dacht zijn we dus gaan galopperen - rustig - rond en door verzameld. Zowel links als rechts super gelopen.

Al met al zo heerlijk gereden. 


Geen opmerkingen: