Pagina's

maandag 7 november 2011

Open clinic van Wendy Murdoch

Djarra is weer mee geweest naar een clinic van Wendy Murdoch. Deze keer een open clinic met als thema: movement patterns of rider and horse. Of te wel hoe bewegen wij ruiters en onze paarden met de focus op de wervelkolom. 's Morgens gingen we met ons zelf aan de slag en 's middag gingen we rijden en dan kwamen de paarden aanbod.

Als je iedereen die op een stoel zit vraagt zijn hoofd te buigen zal je zien dat iedereen dit op een net iets andere manier doet. Leren kijken is dus heel belangrijk. Maar wat je ziet is niet altijd de werkelijkheid, dat ervaar je als je je handen op de rug legt terwijl iemand zijn hoofd buigt. Vervolgens merk je dat door te voelen en er over te praten ervoor zorgt dat iemand zijn bewegings patroon gaat veranderen.

Na 3 dagen elke ochtend zoeken en voelen merkte ik dat mijn bewegingen makkelijker en vloeiender werden. Mijn lijf werd meer één geheel in plaats van losse spieren die een beweging uitvoeren.

Voor de paarden was dit niet anders. Eerst ga je kijken hoe ze bewegen en hoe ze stil staan. Hoe ze reageren op kleine impulsen. Sommige verstrakken, anderen veren mee en weer anderen verzetten voeten als reactie op een lichte impuls. We hebben stikkers geplakt om beweging beter in beeld te krijgen. Wendy Murdoch heeft ons laten zien hoe je de paarden kan helpen zich bewust te worden van andere opties om te bewegen. Op een impuls van voren kan je opzij stappen, achteruit stappen en ook je voeten laten staan en mee veren.

Rijden en laten voelen werd steeds afgewisseld. Bij Djarra merkte ik dat zijn "weerstand - spanning" bij het aandraven steeds meer verdween. Hij ging zijn rug loslaten en over zijn voorbeen voorwaards-neerwaards aandraven op slechts een lichte hulp. Ook de galop, waar hij tot nu toe zijn rug vast zette, ging steeds beter. Hij ging zijn achterhand goed gebruiken en over zijn rug galopperen.

Geen opmerkingen: